Cum să scrii în mod eficient şi eficace o lucrare mai lungă de 5 pagini (inclusiv licenţă/master/doctorat)

Scrierea unei lucrări de licenţă, de master sau de doctorat este o muncă titanică

Am realizat asta în urmă cu mai bine de 20 de ani, fiind pe meterezele facultăţilor din neuitata Romă: îmi era foarte greu să întocmesc o lucrare scrisă, întrucât nu eram obişnuit cu munca sistematică. Desigur, aveam profesori foarte buni care să mă îndrume, însă la ce bun, dacă eu de abia vorbeam limba străină în care ni se predau toate materiile?

Primisem tot felul de broşurele şi de articole de specialitate: le-am citit pe cele mai multe, însă erau prea multe reguli de ţinut minte, iar mie nu prea îmi stătea mintea la învăţat (…îţi sună cunoscut?).

După foarte multe eşecuri, din cauză că nu aveam în cap o metodă simplă, chiar când eram pe punctul de a abandona – din cauza credinţei mele că n-aș corespunde cerinţelor sistemului, făcându-mi bagajele pentru a reveni definitiv acasă, cu coada între picioare – am realizat că de fapt totul poate fi simplificat, iar întocmirea unei lucrări de seminar, de licenţă, de master sau chiar şi de doctorat poate deveni o treabă chiar distractivă.

Mulţi dintre colegii mei s-au confruntat cu aceeaşi problemă cu care m-am confruntat şi eu: i-am ajutat cu drag. Acum, după trecerea multor ani de la finalizarea cu brio a studiilor, mă distrez copios atunci când mă întâlnesc cu foştii colegi: ne aducem aminte cât de complicat gândeam, cât de disperaţi ajunseserăm şi cât de repede am soluţionat problema, simplificându-ne viaţa.

Tocmai de aceea îmi face plăcere deosebită să împărtăşesc împreună cu tine cele mai bune strategii pe care le-am învăţat cu privire la scrierea eficace, fie că este vorba despre o lucrare de licenţă/master fie că este vorba despre orice lucrare/document mai lung de cinci pagini 😉

Scriitorul nu trebuie să mănânce o oaie întreagă ca să poată să-ţi spună ce gust are carnea de batal. E suficient să mănânce un cotlet. Dar asta trebuie neapărat s-o facă”. W. S. Maugham.

Cine sunt eu pentru a-ţi da lecţii despre cum să scrii o lucrare?

Scrisul constituie una dintre cele mai mari pasiuni ale mele. De când mă ştiu, am admirat mereu puterea cuvântului scris. Lăsând deoparte elogiile: cine sunt eu pentru a-ţi da lecţii despre cum să scrii o lucrare de licenţă?!

Răspund împreună cu Ulise: eu sunt Nimeni. La drept vorbind, nici mie nu-mi plac acei „guru” care dau lecţii de pe scenă. Cu toate acestea, am învăţat oarece cu privire la scrierea de tip punct ochit, punct lovit! Chiar zilele trecut am început evaluarea primului trimestru al anului în curs şi nu îmi vine să cred cât de multe am realizat, dacă m-am preocupat (aproape) zilnic să scriu câte ceva: incredibil!

Să scrii este cu siguranţă una dintre acele arte care se perfecţionează doar prin practicarea continuă. Cu toate acestea, scrierea unei lucrări de licenţă, a unei dări de seamă, a unui raport de activitate, a unui ghid/itinerariu, a unui ghid ştiinţific, cărţi etc. poate fi revigorată şi întocmită mai bine folosindu-ne de simple conştientizări. Dacă trebuie să scrii un document impunător, însă dispui de prea puţin timp pentru a-l întocmi, şi cu atât mai puţin pentru motivaţie, acest articol este perfect pentru tine.

Scrierea unei lucrări este ca…

Mulţi studenţi, în faţa primei pagini imaculate a lucrării lor, se confruntă cu întrebarea dubioasă: „de unde sărăcie să încep?”, „ce sărăcie trebuie să scriu?” şi (mai nou) aproape toţi ajung la aceeaşi rezoluţie: „ok… intru doar pe Facebook pentru 5 minute şi apoi rezolv restul!”. Ce zici, ţi se pare cunoscut? Cu toate acestea, să te simţi pierdut într-o lucrare atât de importantă este perfect normal!

Există însă o metaforă care cred că te va ajuta cu siguranţă să depăşeşti această fază de blocaj iniţial.

Scrierea lucrării reprezintă finalizarea unui ciclu al propriei vieţi şi, dacă te gândeşti niţel, realizarea scrierii se aseamănă foarte mult cu un alt moment al vieţii noastre: mutarea [dintr-o locuinţă în alta, definitiv]. Cei care s-au confruntat cu această situaţie ştiu că este vorba despre o situaţie titanică şi, dacă vrei să reuşeşti, trebuie să ştii că:

  1. înainte de toate trebuie să-ţi pregăteşti geamantanele, cu alte cuvinte marile recipiente în care vei transporta tot ceea ce doreşti să păstrezi în noua ta viaţă;
  2. pasul doi constă în selecţionarea atentă a conţinutului din aceste geamantane: fii atent să pui cu atenţie şi în ordine doar ceea ce contează, eventual aruncând celelalte (sau dându-le altora pe bani, pe alte obiecte ori gratis);
  3. în cele din urmă trebuie să alegi forma de transport cea mai potrivită pentru geamantanele tale şi conţinutul lor: o firmă specializată sau şubredul microbuz al unui prieten bun?

Pentru a scrie lucrarea este foarte important să abordezi o metodă similară: înainte de toate trebuie să identifici (I) structura lucrării, sau mai bine zis geamantanele de umplut; apoi trebuie să lucrezi la (II) conţinutul acestor „geamantane”; în cele din urmă trebuie să alegi (III) forma cea mai potrivită pentru prezentarea lucrării.

Hai să vedem împreună care ar fi cele mai deştepte stratageme pentru a putea realiza cei trei paşi ai „metodei mutării”.

I. STRUCTURA

Definirea structurii lucrării tale trebuie să fie primul pas esenţial. Cum crezi că te vei putea „debloca”, dacă nici măcar nu ţi-ai pregătit geamantanele pe care să le umpli? Din fericire, atunci când este vorba despre întocmirea unei lucrări de licenţă, „geamantanele” cu pricina sunt mereu bine definite. O lucrare ce se respectă trebuie să aibă măcar 5 „geamantane”:

  1. Introducerea. O lucrare de licenţă trebuie să istorisească o poveste în mod clar şi convingător. Prima parte din lucrarea ta trebuie să răspundă la o simplă întrebare: ce ai făcut pentru a realiza această lucrare şi de ce ai făcut asta?
  2. Metoda. Eşti pe cale să devii un specialist în _________ (fă bine şi umple tu spaţiul gol cu specializarea ta): dacă vrei să demonstrezi ce e cu lucrarea ta, trebuie să o faci cu cap, cu metodă. În această a doua parte a lucrării va trebui să explici cum ai realizat lucrarea, ce metodologie ai adoptat şi de ce instrumente te-ai folosit. În această secţiune se cuvine să faci o prezentare/discuţie despre literatura academică cu privire la subiectul lucrării.
  3. Rezultatele. Afară de cazul în care lucrarea ta de licenţă nu este decât o banală chestie copy-paste de pe net (te rog, nu face asta, mi-e silă de cei care procedează astfel!), munca ta de scriitor de lucrare de licenţă te-a condus fără doar şi poate la rezultate palpabile. Acest discurs este valabil atât pentru lucrările de natură ştiinţifică cât şi pentru cele de natură umanistă: în această secţiune trebuie să povesteşti despre rezultatele la care ai ajuns.
  4. Discuţia. Cea de-a patra secţiune este inima lucrării tale: în acest cadru trebuie să argumentezi rezultatele căutărilor tale, să evidenţiezi consecinţele şi… să susţii care este părerea ta cu privire la subiectul ales (nu cea a Google-ului sau a Profului).
  5. Concluziile. În ultima secţiune va trebui să pui punctul pe „i”: pur şi simplu vei relua atât punctele cheie ale metodei de cercetare adoptate, cât şi rezultatele identificate; şi nu uita nici de concluziile tale în aceeaşi privinţă.

Dacă este vorba despre prima ta lucrare de licenţă pe care o scrii, şi nu ai nici cea mai minusculă idee de la care să începi, porneşte de la aceste 5 „geamantane”, începe să te gândeşti cum să le umpli sau mai bine zis care sunt paragrafele cheie ale lucrării tale; decide care sunt elementele despre care vrei să discuţi şi care ar fi cele pe care încă trebuie să le aprofundezi. Această structură te va însoţi pe parcursul întregii întocmiri a lucrării tale de licenţă.

II. CONŢINUTUL

Foarte greu vei putea să te muţi definitiv dintr-o locuinţă în alta cu geamantanele goale. Acelaşi discurs este valabil şi pentru licenţa ta: a sosit momentul să umpli cele 5 „geamantane” ale tale cu conţinuturi care să impresioneze atât coordonatorul tău de lucrare, cât şi comisia examinatoare.

Mulţi studenţi sunt convinşi că prima versiune a lucrării lor trebuie să fie perfectă: nici vorbă! O bună regulă ce te ajută să scapi de perfecţionism este, conform principiilor antiprocrastinare, să Accepţi că orice lucrare este o ciornă: te va ajuta mult să o finalizezi.

În ceea ce mă priveşte, de fiecare dată când trebuie să „fabric” conţinuturile unui document consistent, mă ghidez după metoda în trei paşi, expusă mai jos:

  1. Pun împreună conţinuturi grosiere. În acest prim pas obiectivul constă în umplerea cât mai rapidă posibil a „geamantanelor”: referiri la cărți/texte care abordează tema care mă interesează, informații (cu trimiteri) de pe net, citate relevante, explicaţii, gânduri de pe ici-colo etc. Cu alte cuvinte sunt interesat doar de „volum”.
  2. Fac legătura între conţinuturi. Pasul succesiv constă în individualizarea unui fir logic/roşu care leagă diferitele idei. Obiectivul primar, cu privire la acest pas, este acela de a individualiza locul/poziţionarea potrivită pentru diferitele conţinuturi.
  3. Rescriu conţinuturile cheie. În fine, ultimul pas constă în „curăţarea” conţinuturilor, eliminând ceea ce nu este esenţial, rescriind, aşadar, ceea ce este important, astfel încât să fie uşor de citit şi să aibă totodată şi un stil corespunzător.

Odată ce ai terminat aşternerea conţinuturilor lucrării tale de licenţă, îţi mai lipseşte o ultimă „atingere de baghetă” pentru a o transforma într-o capodoperă.

III. FORMA

Dragă, ieu zic so zicem clar: o lucrare plină de greşeli ortografice şi/sau gramaticale nu dă deloc bine! Însă chiar dacă corectarea greşelilor gramaticale este o condiţie necesară, nu este suficient pentru ca lucrarea ta să fie demnă de un 10 cu steluţe şi felicitări. Scrierea unei lucrări de licenţă înseamnă să dai dovadă de comunicarea eficientă a propriilor idei. Pentru a face asta, trebuie să respecţi câteva reguli simple, dar foarte preţioase:

  • Foloseşte propoziţii scurte şi concise.
  • Evită expresiile în jargon.
  • Respectă regula de aur a limbii române: subiect –> predicat –> complement.
  • Nu folosi prea multe englezisme (în afară de cele esenţiale).

Respectarea acestor reguli simple te va ajuta să scrii în mod eficace, însă nu uita să aplici şi această ultimă regulă: reciteşte mereu ceea ce ai scris.

Cu acest articol sper să fi reuşit să răspund multor studenţi care m-au contactat în privat cu privire la acest subiect. Dacă lucrarea ta de licenţă este încă prea îndepărtată, ce-ai zice să reciteşti articolele despre cum să memorezi repede şi bine sau cum să te pregăteşti din timp şi cu cap pentru examene?

Sunt tare curios să aflu care este părerea ta despre articol? Dacă ţi-a plăcut, dă-l mai departe!

Cu prietenie,
Iuliu-Vasile Muntean

PS: nu uita de comentariu, mai jos. Mersi.

Despre Iuliu-Vasile Muntean

Îndrăgostit de Dumnezeu, pasionat de viață, de comunicare, de feeling, de natură, nemulţumit de lâncezeală, de lene, de critică agresivă şi destructivă, preocupat de trăirea clipei prezente AICI şi ACUM, convins de faptul că "per aspera sic itur ad astra" (prin greutăţi se ajunge la stele / drumul care duce spre culmi este plin de greutăţi).
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

55 de răspunsuri la Cum să scrii în mod eficient şi eficace o lucrare mai lungă de 5 pagini (inclusiv licenţă/master/doctorat)

  1. Dalia Biletska (Seles) zice:

    Fain articol. Imi aduc aminte cum am lucrat la lucrarea mea de licenta si m-ai facut unguroaica 🙂

    Apreciază

  2. Dalia Biletska (Seles) zice:

    Dar cum faci cand lucrarea trebuie s-o faci in „straineza” si vocabularul tau este de cateva pagini?

    Apreciază

    • După părerea mea, ai două opţiuni:
      1. fie îţi găseşti o persoană care să stăpânească bine limba în care vrei să scrii, această persoană însă trebuie neapărat să cunoască şi limba ta maternă pentru a putea traduce „on-line” ideile tale
      2. scrii lucrarea în limba ta maternă şi te apuci de tradus sau găseşti pe cineva care se pricepe să faca această treabă.
      Din proprie experienţă pot să-ţi spun că orice început este greu, însă te invit să nu te opreşti la formă ci la conţinut. Desigur, este importantă şi forma, însă este detaliu, nu esenţa.
      Îţi ţin pumnii!

      Apreciază

  3. Magdici Lavinius zice:

    Interesant articolul tau, trebuie sa predau lucrarea de licenta in 2 saptamani si nu am habar cu ce sa incep, sper sa imi fie de ajutor.

    Apreciază

    • Secretul constă în a scrie, a scrie, a scrie! Pofta vine mâncând!
      Dacă ai ajuns să citeşti blogul meu, cu siguranţă că ai ceva de zis, aşa că te invit să scrii, apoi să scrii, şi după aceea să scrii!
      Sunt sigur că ai ceva deştept de zis!
      Curaj, nu eşti singur: îţi ţin pumnii!

      Apreciază

  4. Ionela zice:

    ei bine….recunosc, un articol foarte util si foarte placut ! multumesc mult pentru ideile foarte bune cu privire la scrierea licentei. Urmează să-mi sustin licenta si, după ce mi-am incarcat geamantanele, am facut o revizie, si inca mai am sentimentul de nesiguranta, ca nu e de ajuns, ca exista posibilitatea unei erori minuscule din cauza neatentiei care ma va costa viata, tinand cont de comisie. Nu, nu vreau perfectiune, vreau doar sa fiu sigura ca voi avea o nota mai buna decat colegii cu copy-paste, care au note indeajuns de bune la ce hal de facultate au facut. Mi-e teama ca nu-i voi depasi, si munca mea va fi dezamagitoare, in special pentru mine. Dar, speranta moare ultima, nu-i asa ?

    Apreciază

    • Ionela, sunt onorat să aflu că ţi-a priit articolul. În acelaşi timp sunt mândru de tine: cunosc foarte puţini studenţi care au „tupeu” şi îşi întocmesc lucrarea de dizertaţie plăsmuind-o în primă persoană. Totodată te asigur că nu există nici o lucrare perfectă: întotdeauna vor exista greşeli, scăpări etc. însă nu acesta este scopul pentru care suntem chemaţi să întocmim lucrarea. Desigur, cred că merită să ne străduim cât de mult putem pentru a o întocmi cât mai bine şi, mai ales, să fie cât ai prezentabilă, uşor de citit şi logică. Te încurajez şi-ţi ţin pumnii strânşi tare de tot: iniferent dacă tu crezi că vei reuşi sau crezi că nu vei reuşi, ai dreptate (Henry Ford a zis asta). Nu te compara cu colegii: compară-te doar cu tine! Eşti unică, nu poţi compara două sau mai multe unicate: este imposibil. Fii unică în continuare şi, cu tupeu, să îţi construieşti viaţa aşa cum vrei tu, nu alţii! By the way, speranţa nu moare niciodată! Eventual noi suntem cei care uneori o abandonăm… Curaj, spor şi inspiraţie la cele faine!

      Cu prietenie, Iuliu-Vasile MUNTEAN

      Apreciază

  5. In vara trebuie sa dau licenta pentru ca anul trecut in vara am fost prea lenesa sa fac ceva cu viata mea, iar acum suport consecintele… Nici viata personala nu imi merge din cauza prostiei mele. Imi place articolul, si chiar mi-am notat pe un caiet, cum sa realizez lucrarea. Voi folosi ceea ce ati aici si voi incerca sa o fac cat mai bine. Nu vreau sa dau copy-paste, nici sa dau bani altcuiva pentru a-si lucra creierul in locul meu. Multumesc ca ati scris acest articol.

    Apreciază

    • Hei, mă bucur să aflu că ţi-a prins bine articolul & îţi mulţumesc pentru apreciere.
      Hai să facem aşa: eu îţi ţin pumnii şi te asigur de sprijinul meu, dacă mă voi pricepe, însă te asigur că aşa cum nimeni nu poate mânca în locul tău, nici nu poate lua nota în locul tău, aşa că ceea ce este important este să treci la treabă: adună materiale şi pune-te pe scris! Scrie chiar şi când nu ai chef!
      Când nu ai inspiraţie scrie aşa (într-un document word): azi nu am inspiraţie pentru că ….(scrie de ce),
      având în vedere faptul că… (scrie de ce),
      deoarece (scrie de ce)…
      Fii sinceră cu tine chiar şi când nu ai chef: scrie de ce nu ai chef! Scrie, apoi scrie. Şi nu uita: scrie! Scrie orice! Doar scrie.
      Uite, îţi dau un exemplu simplu de tot: dacă ai fi fotbalistă, ar fi important să dai cu piciorul în minge: antrenează-te şi fii cât mai bună în a da cu piciorul în minge! Restul sunt detalii: nu are importanţă în care poartă va trebui să dai gol, însă este superimportant să ştii să şutezi la poartă!!!
      Hai, treci la treabă: scrie, scrie, scrie!
      Şi nu uita: SCRIE!
      PS: rămân la dipoziţie pentru orice neclaritate & te asigur că voi încerca cel puţin să te ajut să ieşi din impas. Cu o condiţie: SCRIEEE!

      Apreciază

  6. Am 5 carti pe birou, un cuprins facut in mare cu ce vreau sa fac ( am ca tema antreprenoriatul) si de o saptamana ma chinui sa incep sa scriu, dar parca nu-mi gasesc curajul. Cum sa incep? Sa citesc din carti si sa scriu cu cuvintele mele? Sa copiez din carti fragmente si sa le pun cu ghilimele? Eu stiu ca primul pas e cel mai greu… si in seara asta, dupa ce am citit articolul dumneavoastra, ma apuc de scris. Macar o pagina… Va multumesc! 🙂

    Apreciază

    • Helou Ada, sunt mândru de tine!
      Dacă ai ajuns pe pagina asta înseamnă că ai stofă de învingătoare.
      Tot ceea ce trebuie să faci este să te apuci să scrii: ia în mâna în care scrii un creion şi începe să schiţezi scheletul lucrării tale. Dacă nu ştii despre ce să fie, răsfoieşte cuprinsul celor 5 cărţi de pe birou şi începe să scrii imediat ce-ţi vine o idee. Apoi faci conexiuni între ele şi uite-aşa, scriind, vei începe să scrii.
      Regula este simplă: schelet-conţinut-formă.
      Eventual imprimă-ţi articolul ca să-ţi fie la îndemână, dacă mai ai neclarităţi.
      Sfat prietenesc: scrie de mână, nu la computer. Cel puţin la început, primele zile, scrie cât mai mult de mână. Îţi garantez că vei rămâne uimită de cât de uşor îţi va fi să scrii ulterior la computer.
      Îţi ţin pumnii iar dacă mai ai vre-o neclaritate, nu ezita să mă contactezi.
      Până atunci însă: curaj, apucă-te şi scrie, scrie, scrie!

      Apreciază

    • PS: Ada, dacă încă nu ai o metodă de studiu, te invit să dai cu ochiul, într-o pauză, pe acest articol

      Pregătește-te cu cap pentru examene la facultă

      Curaj, spor şi inspiraţie!

      Apreciază

  7. Salutare, deci ma tot invarteam prin camera in jurul cozii nestiind ce sa fac, de ce sa ma apuc. Am dat sa inchid laptopul si mi-a venit ideea sa caut orice despre licenta si am ajuns aici, am o stare atat de buna in momentul de fata,moral numai bun de scris! Dupa cele citite mai sus si urmarind schema, ma apuc de facut cuprinsul (scheletul) licentei. Va multumesc!

    Apreciat de 1 persoană

  8. Cosmin Tudorache zice:

    Deci atata dreptate aveti in acest articol!!! Stau ma uit la toata documentatia pe care o am si pur si simplu nu stiu de unde sa incep! Dar sunt sigur ca dupa prima pagina totul se va simplifica radical!!! Citind acest articol cred eu ca ma va ajuta enorm! va multumesc si mult succes in tot ceea ce faceti!

    Apreciază

    • Helou Cosmin,
      îți mulțumesc pentru pozitivul tău feedback. Sunt sigur că dacă te apuci de scris, chiar dacă nu-ți vin cuvintele pe loc, vei reuși; chiar dacă nu vei scrie bine, te vei obișnui cu scrisul tot mai mult, astfel încât lucrarea ta va fi gata fără să-ți dai seama! Ține minte că „pofta vine mâncând”! Îți țin pumnii, dorindu-ți mult curaj, spor ți inspirație!

      Apreciază

  9. Eduard Budacu zice:

    Un articol care inspiră prin continut și mai ales prin încurajările din comentarii! Foarte util 🙂

    Apreciază

    • Helou Eduard,
      îți mulțumesc pentru feedback: sunt sigur că dacă ai fost sincer și ai citit atât articolul cât și comentariile, deja îți sclipsec ochii și-ți freci palmele de nerăbdare ca să vezi ce frumos se întocmește o lucrare de deizertație, licență sau ce va fi să fie.
      By the way, ține cont că ceea ce contează este jocul în sine, nu scorul final (adică important e să joci cât mai bine poți și știi, rezultatul fiind doar un detaliu).
      Cu drag, îți doresc mult curaj, spor și inspirație!

      Apreciază

  10. Raluka Maria zice:

    In vara urmeaza sa imi sustin licenta..in vara ce a trecut am adunat informatii despre tema lucrarii de licenta si chiar eram foarte dornica sa incep a scrie (chiar daca nu aveam habar cu ce o sa incep,la fel ca acum), insa datorita unor intamplari (bunica mea s-a imbolnavit de cancer si intre timp a decedat) am amanat sa ma apuc de redactarea lucrarii..V-as fi tare recunoscatoare daca m-ati ajuta cu un sfat..sunt foarte dezorientata..credeam ca voi primi un minim de ajutor din partea persoanelor specializate,dar nu a fost asa..Va multumesc anticipat!

    Apreciat de 1 persoană

  11. Howdy, Raluca!
    Îmi pare rău că ai avut parte de un deces în familie: condoleanțele mele sincere!
    Totodată mă bucur foarte mult și sunt mândru de tine pentru că ai o atitudine de învingătoare! Da, chiar așa, o campioan adevărată! Am scris mai multe articole pe blog despre cum să-ți simplifici viața pentru a fi o persoană fericită și împlinită, indiferent ce s-ar întâmpla, și te invit cu căldură să le lecturezi atunci când vei avea chef (voi crea în curând un cuprins al articolelor, tocmai pentru a fi mai ușor să le găsești).
    Eu nu mă consider foarte specializat în domeniu întrucât am scris doar câteva sute de lucrări (licență, doctorate sau diferite prezentări) însă consider că oricât de mult sau de puțin aș ști, merită să împărtășesc cu frățiorii și surioarele mele mai mici care se confruntă cu aceeași situație. Din această cauză, ținând cont de solicitarea ta, din punctul meu de vedere, ceea ce ar merita să faci este să faci pace cu tine, să accepți adevărul așa cum este (chiar dacă uneori doare), să inspiri profund și să te întrebi cu adevărat ce vrei. Fă pace cu tine: dacă ești în conflict (=război) cu tine sau adevărul cu care te confrunți, nu ai cum să așterni frumos rânduri multiple pe hârtie.
    Gândește-te la un agricultor care trebuie să lucreze pământul: cum ar arăta parcela pe care ar trebui să o rezolve dacă el în continuu s-ar zbate și ar da după muște? Cât de drepte ar fi rândurile pe care le-a lucrat? Același lucru se întâmplă și cu orice lucrare scrisă (și nu numai): fii sinceră cu tine și fă ce vrei, nu ceea ce nu vrei.
    Tu știi deja care-i metoda însă nu te-ai gândit cum să o faci să fie „lege sfântă” pentru egoul tău. Să presupunem că ești la duș și sună celularul: răspunzi? Depinde, dacă știi că te sună loteria națională sau afacerea vieții tale, merită să oprești apa, să faci apă peste tot și să răspunzi, însă dacă nu e vorba despre așa ceva, atunci las-o așa: să aștepte, întrucât nici nu se termină lumea cu acel apel, nici nu începe alta. Dacă cineva ține cu adevărat la tine, va înțelege că ești ocupată și te va iubi în continuare. Altminteri te sfătuiești să-ți revizuiești prietenii…
    Odată ce ai înțeles metoda, adică să fii prezentă 100% în ceea ce faci, rămâne doar să-ți stabilești prioritățile și să acționezi, desigur, asumându-ți și consecințele. În sine, regula e foarte simple: la ceea ce te gândești în mod insistent, fie că e ceva negativ sau fie că e ceva pozitiv, se va cam întâmpla („de ce te temi nu scapi”, îți zice ceva?), cu condiția să și acționezi în acest sens.
    Ok, vrei să-ți spun secretul întocmirii unei lucrări scrise? Bine, am să-ți spun ceea ce deja știi: SCRISUL este secretul! Începe să scrii și scrie orice. Din moment ce ai citit articolul pe blog și ai lăsat un comment înseamnă că ai un dispozitiv pe care poți scrie, așa că propune-ți să scrii o anumită perioadă de timp și respectă-ți cu sfințenie timpul propus (în care să nu faci altceva decât să scrii). Chiar dacă nu ai nici o idee, scrie că nu ai nici o idee și că ar fi cazul să ai o idee despre … și începi să scrii despre ceea ce ar fi fain să fie în lucrarea ta. Continuă tot așa: scrie, scrie, scrie. Iar când nu mai ai absolut nici o idee, mai dă cu ochiul prin cărțile pe care le ai de studiat și iar vei mai avea o idee. Ține minte un exemplu foarte simplu: dacă ai fi fotograf profesionist, angajat la ceva gazetă sportivă, ți-ar fi mult mai ușor să ștergi pozele care nu sunt reușite decât să adaugi altele, nu-i așa? Același lucru este valabil și pentru lucrarea ta: e mult mai ușor să ștergi anumite chestii care nu se potrivesc decât să adaugi altele despre care nu mai ai nici cea mai minimă idee.
    Sper să te fi lămurit cu privire la modul în care să acționezi: în caz contrar, te rog să nu eziți să-mi comunici care-i neclaritatea și te asigur că mă voi strădui să-ți răspund cât de repede și cum voi putea.
    Îți țin pumnii, dorindu-ți mult spor și inspirație!
    PS: m-aș bucura să-mi dai de știre cum te-ai descurcat!

    Apreciază

  12. Raluka Maria zice:

    Mulțumesc pentru gânduri si sfaturi..sunt mai motivata acum..multa lumea mi-a mai spus ca sunt o învingătoare,dar din nu stiu ce motive niciodată nu am crezut asta ( poate pt ca ma desconsider prea mult uneori)..as avea o întrebare..o lucrare de licență înseamnă sa citești informatii despre tema si apoi sa îți exprimi propriile păreri despre tema in cuvintele tale? de exemplu eu am lucrarea de licență despre Horezu ,am găsit 3 cărți despre el,citesc cărțile si fac un fel de rezumat al lor sau ma apuc si iau paragrafe din cărți ?nici nu mai stiu ce sa cred pt ca am auzit mai multe păreri despre asta.am sa citesc articolele pe care mi le-ai propus..mulțumesc inca o data pt ajutor

    Apreciază

    • Raluca, în mod normal, la o lucrare de licență se presupune să ai abilitatea de a avea o idee clară despre ceea ce alții au spus în domeniul respectiv. Desigur, vei avea și tu părerea ta, însă îți vei argumenta afirmațiile cu ceea ce au scris deja specialiștii în domeniu. Cu alte cuvinte citești, îți faci un schelet cu cuvintele sau concepte cheie, apoi începi să croșetezi în jurul acelor cuvinte sau concepte (ca un fel de garnitură), iar apoi umpli cu tot felul de bla-bla-uri.
      Într-o lucrare de master deja începi să ai și tu idei, ba chiar să-i critici pe unii care deja s-au exprimat, iar în lucrarea de doctorat deja ai punctul tău de vedere pe care ți-l vei susține cu îndârjire, folosindu-te de un arsenal mare de probe.
      După părerea mea ar fi indicat să dai o tură pe la ceva bibliotecă și să mai găsești și alte materiale întrucât o bibliografie care cuprinde doar 3 cărți va fi aspru criticată de către profesori. Te rog eu, fă-o: nu-ți va părea rău.
      Amintește-ți însă că o minte limpede are o capacitate creativă mult mai mare decât una plină de griji și de stres. Fă ceva fain (răsfoiește articolele despre fericire de pe acest blog) și apoi apucă-te cu tupeu de lucru!
      Îți țin pumnii!
      PS: rămân în continuare la dispoziția ta

      Apreciază

  13. Raluka Maria zice:

    Mulțumesc inca o data..daca si profesorii ar comunica asa cu studentii,altfel ar fi viata.am mai multe carti in bibliografie ,dar 3 sunt numai despre Horezu,in celelalte am găsit doar câteva pagini sau chiar paragrafe despre acest subiect..eu nu m-am exprimat corect 🙂 ,iar la biblioteca am fost de la început,s-au si saturat doamnele de mine :)),am fost si la anticariate sa caut cărți..nu susțin absolut deloc copy-paste.

    Apreciază

  14. Perfect, înseamnă că nu-ți mai lipsește nimic decât acțiunea: la mine a funcționat cel mai bine metoda „pomodoro”, adică 25 min de acțiune intensă, focalizată, apoi 5 min de sfântă pauză, iar după 4 pomodoro faci o pauză mai lungă, de 20-30 min (eu folosesc situl acesta: http://www.moosti.com/).
    Sunt mândru de tine că ești contra metodei copy-paste (sper să o și pui în practică). În fond și al urma urmei orice lucrare este practic extensia ta, adică te caracterizează. nu te preocupa prea mult de la început despre cum arată. Detaliile vin după, nu înainte, așa că ceea ce trebuie să faci este simplu: citește-scrie, citește-scrie, citește-scrie.
    O zi senină, curajoasă, plină de inspirație!
    Do your best: îți țin pumnii!

    Apreciază

  15. Felicitari pentru articol !Foarte frumos si sper sa ma ajute !Anul viitor voi avea de facut lucrarea de licenta si ma gandeam sa ma apuc deja de ea(tinand cont ca am deja teme si tot ce trebuie pe pagina facultatii mele )Intrebarea mea este banala , dar nu stiu raspunsul la ea si nu am gasit nimic , trebuie scrisa de mana?sau la calculator , cu diacritice frumos ,etc….:D?

    Apreciază

    • Mulțumesc pentru apreciere Mihai.
      Cu privire la întrebarea ta, mai ales că ai timp suficient la dispoziție, consider că unele chestii merită scrise de mână, altele la calculator. Deși de o vreme încoace scriu mai repede la computer decât de mână, totuși scrisul de mână este cel care-mi place mai mult (este mult mai plastic, creativ și mai cald, versus rece și sacadat). Așadar sunt de părere că fișele cu citate pe care ar fi bine să te apuci să le întocmești chiar atunci când citești o carte/lucrare/articol/blog/idee să fie scrise de mână (voi scrie un articol cu privire la acest aspect), în timp ce conținutul „cuferelor” să fie scris încă de pe acum la computer, bineînțeles cu diacritice și deja aranjat în pagină. Dacă încă nu te-ai apucat de lucru te sfătuiesc să începi să-ți setezi măcar pagina astfel încât atunci când vei avea vre-o idee să o poți scrie deja pe curat.
      Mult spor și inspirație!

      Apreciază

  16. Viaa zice:

    Minunat! Am gasit articolul exact in momentul in care aveam nevoie de ceva, orice, care sa imi dea un imbold necesar scrierii lucrarii de disertatie, pe care trebuie sa o predau in vara. Problema mea cea mare e ca nu mi-am gasit inca tema si sunt pe ultima suta de metri. Specializarea mea e de relatii publice si totusi nu stiu despre ce sa scriu. Sper sa imi vina inspiratia cat de curand, astfel incat sa ma pot apuca de treaba.

    Apreciat de 1 persoană

    • Salut Viaa, după părerea mea cel mai greu lucru nu este să găsești titlul lucrării, câte capitole sau alte cele. Cel mai greu lucru este să-ți muți fundul la masa de lucru și să începi să scrii: inspirația va veni de la sine doar la cei care sunt gata să o accepte, așa că te sfătuiesc cu drag să nu mai pierzi vremea ci să începi să scrii ce-ți vine în cap cu privire la relațiile publice și încetul cu încetul vei începe să filtrezi informația.
      Gândește-te: dacă ai fi un fotograf sportiv, ai putea să-i pui pe jucători să mai joace o partidă pentru că tu nu ai avut inspirație sau nu ai avut chef pentru a fotografia sau mai degrabă ai focaliza orice este posibil atunci când e vremea, pentru ca mai apoi să poți eventual șterge ceea ce ai făcut și nu se potrivește cu tema ta?
      Te invit cu căldură să nu mai pierzi vremea ci să te pui pur și simplu și să începi să scrii.
      Nu în ultimul rând te invit să ții cont de faptul că inspirația, dacă vine de la sine, e ca un fluture pe care, dacă nu ești cu instrumentul potrivit în mână, nu o poți prinde. Iar dacă nu vine singură: cheam-o, te asigur că va veni!
      Curaj, spor și multă ispirație!

      Apreciază

  17. Alex zice:

    Intamplator, sau poate nimic nu este intamplator dupa cum se spune, am ajuns pe acest blog si am citit articolul de mai sus, precum si o parte din comentarii. Am fost surprins intr-un mod placut si de aici si dorinta de a lasa un comentariu simplu, scurt si la obiect: va felicit pentru ceea ce faceti si sa constat ca sunteti un om frumos! Succes maxim in continuare!:)

    Apreciat de 1 persoană

    • Salut Alex,
      îți mulțumesc mult pentru apreciere; o iau ca pe o încurajare pentru a continua să scriu și să împărtășesc pățaniile mele (din care poate să învețe și alții câte ceva).
      O zi senină, plină de inspirație!

      Apreciază

  18. Mihaela zice:

    În 13 iunie aș face bine să predau lucrarea. Am scris 3 pagini. Le.am trimis coordonatorului. Le.am primit înapoi cu rugamintea de a le reface.
    Mi.am luat notițe. Totuși, nu știu la ce concluzii vreau să ajung.
    Eu voiam să scriu despre metafilosofia vendettei balcanice.
    Sa o explic. Dar a intrat și Thomas Mann in poveste și temporalitatea, l.am făcut puțin naționalist pe Kadare atunci când încerca să justifice apartenența albaneză la elenism, asta ca să pot face legătura între tragedia antică și situația albaneză muntenească, unde eroii nu se pot sustrage niciodată destinului, care-i nenorocește de cele mai multe ori.
    Dar mă implic mult prea tare și numai eu pricep ce spun, ce vreau să spun, de vreme ce profesorul mi-a zis că.i ambiguă, neclară și absconsă suma demonstrațiilor.
    Eu trebuia de 2 ani să îmi dau licența, da mă omoară protocoalele. Parcă-s handicapată când e vorba să urmez un schelet și mă decepționez. Asta cu atât mai mult cu cât s-au semnalat vreo 5 erori în ceea ce-mi privește paginile, și nicio remarcă pozitivă.
    Aș putea să vă trimit cele 3 pagini? Am nevoie de o părere obiectivă: le mai pot recicla? Sau mai bine o iau de la capăt? Eu nu îmi dau seama ce trebuie limpezit, ori, mai ales, unde, cu toate că mi s-a zis să limpezesc demonstrațiile. Mi-e groază să cer extra -lămuriri, că mi-e frică să nu rămân fără coordonator, acum, pe ultima sută de metri, cu atât mai mult cu cât m-am apucat târziu.
    Mulțumesc anticipat, o să mă străduiesc să aplic ce-am învățat din articol.

    Apreciază

    • Ok, trimite-mi ceea ce ai și îți voi răspunde în privat. Te rog să-mi trimiți și alte detalii, cum ar fi: tipul lucrării (doctorat, licență, master etc), timpul efectiv în care trebuie să fie gata, câte pagini etc

      Apreciază

      • Mihaela Belbe zice:

        Tipul lucrării este licență. Trebuie să o predau până în data de 14 iunie, iar numărul minim de pagini scrise, fără bibliografie sau anexe, trebuie să fie 40.Titlul este „ Violența în opera lui Ismail Kadare”. Cărțile citite integral care intră în bibliografie: Frazer- „ Creanga de aur”(5 vol), Girard- „ Violența și sacrul”, Kadare- „ Aprilie spulberat”, „Konstandin si Doruntina”, „ Florile înghețate din martie”.Am mai folosit si „ Iosif și fratii sai” a lui Mann, dar doar volumele 1 si 2.Multumesc mult inca o data!

        Apreciază

      • Ok, de acum încolo comunicăm pe e-mail

        Apreciază

      • Mihaela zice:

        Ok, astept, atunci, un mesaj pe e-mail, se pare ca am dat reply la mesajul de pe site, folosindu-ma de butonul „ reply” de pe e-mail. Am atasat si paginile, dar se pare ca nu erau compatibile cu compartimentul in care le-am asezat. Imi cer scuze, nu stiam cum sa directionez un mesaj in privat pentru a face comunicarea eficienta.

        Apreciază

  19. dellia zice:

    Tare bine mi-a prins si mie sa vad ca sunt si alti oameni ca si mine. ma bucur ca v-am gasit. am citit de la cap la coada si as mai fi vrut sa mai citesc. Trebuie sa predau si eu o lucrare pana la sfarsitu lunii august si chiar ma simteam obosita, copleaita, pierduta cu totul in spatiu. dar imi dau seama ca e o stare normala si prind curaj. Am sa va urmez sfatul si am sa tot scriu. o sa selectez la sfarsit ce e bun si ce nu. Multumesc, multumesc,multumesc

    Apreciat de 1 persoană

    • Dellia, voi lua comentariul tău ca pe o înurajare de a continua să mai scriu și alte articole.
      Bag mâna în foc că vei reuși să termini lucrarea la timpul oportun, dacă respecți principiile prezentate în articol.
      Îți țin pumnii și m-aș bucura să-mi dai de știre cum merge, dacă merge sau dacă nu merge.
      Nu uita regula nr. 1: scrie și ține-o tot așa!

      Apreciază

  20. Claudia zice:

    Mă bucur că am avut ideea de a da un search pe Google despre readctarea lucrărilor (deşi nu mi-am făcut mari speranţe) şi am găsit o sursă de inspiraţie cu adevărat originală şi inteligentă!
    Mulţumesc!

    Apreciază

    • Hello Claudia,
      mă bucur că ți-a prins bine articolul cu pricina și sper că deja ești la un punct bun în întocmirea lucrării tale.
      Îți mulțumesc pentru apreciere: o iau ca pe o invitație de a continua să mai public și alte articole. Cine știe cui îi vor prinde bine?
      Spor și inspirație la cele faine!

      Apreciază

  21. Ana zice:

    Buna, multumesc pentru acest articol, deosebit de mobilizator si clarificator. Am citit pe nerasuflate, inclusiv raspunsurile la comentarii. Ma simt acum mult mai sigura pe mine, Sper sa o scot la capat! Si eu sunt in situatia de a termina urgent disertatia. Mi-am propus sa incep lucrul de asta-toamna, dar, din cauza multor obligatii pe care le am pe langa masterat, am reusit doar sa strang materiale, sa schitez structura, sa citesc cat de cat. Si sa ajung in impas si depresie… In cazul in care lucrarea cuprinde parte teoretica si un studiu de caz (pe o companie), cum ar trebui sa fie metodologia? Multumesc!

    Apreciat de 1 persoană

    • Ana, îți mulțumesc pentru cuvintele de apreciere și mă bucur că ai curajul să îndrăznești să vrei mai mult de la tine și să te și pui la treabă.
      Cu privire la întrebarea ta, părerea mea despre cum să fie întocmită o lucrare științifică, în general, este:
      – prima dată se prezintă teoria și doar spre sfârșitul lucrării se prezintă studiul de caz (în afară de cazul în care chiar studiul este subiectul lucrării sau e vorba de aplicabilitatea practică la sfârșitul fiecărui capitol în parte);
      – este foarte important să citezi corect sursele, indicând autorul, titlul, editura, anul, pagina/paginile;
      – fiecare școală/facultate/universitate urmează, din punct de vedere metodologic, propriile reguli (care de cele mai multe ori sunt similare), fapt pentru care te invit călduros să te interesezi despre ele (coordonatorul lucrării te poate îndruma în acest sens);
      – nu trebuie să reinventezi roate: găsește măcar 2-3 lucrări similare pe care colegi de-ai tăi mai mari le-au întocmit și au primit punctaj maxim, te vor ajuta să-ți dai seama că ceea ce tu îți propui este posibil;
      – cel mai important lucru este să te pui pe scris: scrie, scrie, scrie (și citează corect sursa de inspirație): este foarte important să pui în scris ceea ce ai în cap, pentru a-i da de știre creieruțului tău că te-ai pus pe treabă serioasă; scriind, eliberezi locul pentru noi idei și astfel mintea ta devine un generator (oare nu asta vrei, să „naști” o lucrare?);
      – de cele mai multe ori avem și alte îndatoriri pe care trebuie să le îndeplinim, fapt pentru care ai nevoie să mergi cu toate pânzele sus spre îndeplinirea a ceea ce-ți propui (te invit să răsfoiești arhiva articolelor și să începi să-ți faci ordine în viață – și să eviți depresia -, însă nu pierde prea multă vreme cu răsfoitul; doar calmează-te, focalizează ce vrei de la tine, respiră adânc și pune-te pe scris);
      – gândește-te la fotografii profesioniști: e mai ușor să ștergi fotografiile nereușite pe care le-ai pozat (la un eveniment sportiv sau la o nuntă, de pildă) decât să te rogi de protagoniști să dea din nou golul sau să refacă nunta;
      – gândește-te că ești o floare (alege tu ce vrei): pe bune, ce ai face? Cui i-ai da mirosul tău? Cui i-ai arăta splendoarea culorilor tale? Te asigur că chiar dacă nimeni nu va avea timp de tine, tu oricum te vei bucura de faptul că ți-ai dat toată silința să strălucești, că în fond și la urma urmei, ce rămâne de noi după ce ne-am terminat numărul?
      – speranța nu moare niciodată! Garantez! Eventual noi suntem cei care o abandonăm… Nu mai pierde vremea și pune-te pe „strălucit”!

      Nu-mi rămâne decât să te salut voios, dorindu-ți mult curaj, spor și inspirație, rămânând în continuare la dipoziția ta pentru orice altă întrebare sau neclaritate.

      PS: în cazul în care sunt și alte chestiuni, altele decât topicul prezentului articol, pentru a evita comentarii lungi și mai ales chestii personale, te rog să trecem pe privat.

      Apreciază

  22. Narcis zice:

    Salut. Am gasit articolul asta destul de random, am citit tot ce scrieti aici si sunt cam in dilema.
    Lucrarea mea de licenta trebuie sa contina peste 70 de pagini, dintre care am vreo 15 pana acum, sa spunem primul capitol. Resursele de care dispun sunt aproximativ 10 carti, atat pdf cat si tiparite, ni se spune in schimb ca trebuie sa avem minim 20 in bibliografie. Trebuie sa predau lucrarea maxim la 1 iulie si sunt intr-o foarte mare criza de timp; analiza e pur teoretica, pe tema liberalismului. Daca mai e nevoie de detalii cu mare placere. Se poate sa ma ajuti cu niste precizari, sfaturi, ceva-orice?

    Apreciază

    • Cătălin, am fost pe drumuri și nu am avut internet (încă tot pe drumuri sunt,însă am internet).
      Știu ce înseamnă să ai termen foarte scurt pentru întocmirea unei lucrări: îmi cer scuze că nu am reușit să dau de știre mai devreme.
      Cel mai simplu și rapid ar fi să comunicăm pe privat: dă-mi, de vrei, un nr de telefon (pe e-mail la: regelebarbos@gmail.com) la care să te sun și încercăm să rezolvăm dilema împreună.
      Curaj, spor și inspirație!

      Apreciază

  23. Robert zice:

    Foarte interesant si util blogul. Eu trebuie sa fac licenta pana pe data de 19 iulie si habar nu am cu ce sa incep. Tema este „Proiectarea unui sistem de usi automate de garaj,prin utilizarea unui produs informatics de tip PAC „si caut pe net de imi sar capacele tot felul de articole pentru a putea incepe si eu cu ceva licenta dar nu sunt prea optimist in ceea ce priveste timpul ramas pentru a o termina la timp.

    Apreciază

    • Robert, ai toate șansele să termini lucrarea la timp cu o condiție: pune-te pe scris! Urmărește pașii expuși în articol și îți garantez că vei reuși!
      Sugerez să te gândești la o poveste sau la un documentar, doar că trebuie să scrii povestea.
      By the way, anulează toate întâlnirile și ocupă-te exclusiv de scrierea lucrării. După ce vei fi terminat, ai tot timpul (și merită) să sărbătorești!
      Dacă ești foarte blocat și dorești, putem comunica pe privat și mă voi strădui să te ajut așa cum voi ști și putea (e-mail pe regelebarbos@gmail.com unde îmi vei da știre despre cum dorești să comunicăm prin viu grai).
      Îți țin pumnii!

      Apreciază

      • Robert zice:

        Multumesc frumos pentru mesaj…am trimis mail la adresa. Multumesc inca o data pentru timpul acordat !

        Apreciază

  24. Ioana Ioa zice:

    Un articol cu adevarat folositor! In afara faptului ca mi-a oferit deschiderea catre drumul pe care il am de parcurs, lucrul cel mai important este ca m-a invatat cum sa imi fac „geamantanele”.Chiar daca am citit, mi-a luat carti despre tema, nu stiam de unde sa ma apuc cu adevarat. Multumesc frumos!

    Apreciază

  25. Mulțumesc frumos !! Un articol folositor 🙂

    Apreciază

  26. Ioana zice:

    Eu nu înteleg un lucru. Cum pot eu să scriu un referat despre o anumită temă fără să folosesc prea multe citate sau parafrazări? Adică de unde ar trebui eu să știu ce să scriu dacă nu iau din cărti ceea ce inseamnă parafrazare si nu idei proprii?Multumesc

    Apreciat de 1 persoană

    • Faină întrebare, mersi.
      Imaginează-ți că te uiți la mai multe filme sau documentare care au aceeași tematică; în momentul în care ve povesti despre tematica respectivă va trebui să o expui cu cuvintele tale, dând de știre că ai vizionat respectivele filme/documentare, ca atare vei cita câte ceva însă fără să obosești auditoriul.
      Același lucru e și cu tematicile din cărți: le vei prezenta cu cuvintele tale, citând din când în când, folosind cuvinte sau expresii cheie pe care vei construi povestea ta. Imaginează-ți că sunt ca stâlpii de telegraf de pe marginea drumului: nu vrei să faci o pădure din ei, ci pur și simplu vrei câte unul, din când în când, cât să nu se piardă firul roșu al povestirii.
      În cazul în care trebuie să faci un referat cu privire la o singură carte, tehnica este similară, și te vei inspira din cuprinsul cărții respective.
      Ca să fiu și mai clar, în cazul în care ai de-a face cu:
      1.lucrări generice, de tip școală sau primul ciclu de facultate, ți se cere să expui „povestea” (sau teoria) deja scrisă de alții, iar pentru a da de știre că știi despre ce e vorba, trebuie să dai câteva indicii (= cuvinte cheie + citate);
      2.lucrări de master: deja treci la alt nivel, unde informațiile sunt de nișă de specialitate, unde va trebui să expui povestea (teoria) specialiștilor de dinaintea ta, folosindu-te de aceleași chestii de mai sus;
      3.lucrare de doctorat: aceeași strategie, cu diferența că aici ești chemată să combați anumite teorii sau să expui propriile tale idei, bazându-te, desigur, pe ce au zis alții, aducându-ți tu aportul personal/genial.
      Dă-mi de știre dacă încă nu e clar: m-aș bucura să știu că ai înțeles că de fapt nu e mare filosofie, ci doar muncă perseverentă.
      Îți țin pumnii!
      Iuliu

      Apreciază

Lasă un comentariu